دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳
بورس

گلایه سهامداران از قیمی که ذی نفعانش را به خوبی نمی بیند/ نقاط تاریک کارنامه بورس در ۳۰ ماه گذشته چه بود؟

گلایه سهامداران از قیمی که ذی نفعانش را به خوبی نمی بیند/ نقاط تاریک کارنامه بورس در ۳۰ ماه گذشته چه بود؟
وزارت امور اقتصادی و دارایی در شرایطی نقاط مثبت و شاخص کارنامه سازمان بورس و اوراق بهادار را منتشر کرده که بسیاری از سهامداران از برخی سیاست هایی که منجر به باخت سرمایه آنها شده، گلایه دارند و معتقدند که کارنامه، آن طور که نشان داده شده هم، سراسر مثبت نیست.
  بزرگنمايي:

پایگاه خبری شاخص بازار، اقتصاد آنلاین- رجا ابوطالبی: چند روز پیش بود که وزارت امور اقتصادی و دارایی افتخارات سازمان بورس و اوراق بهادار را در زمینه های مختلف از شفافیت گرفته تا سهام عدالت را منتشر کرد؛ گزارشی که 50 اقدام ریز و درشت سازمان بورس را در قالب 7 مولفه اصلی به قلم تحریر درآورده بود که هدف اصلی آن، حفظ و رشد منافع سرمایه‌گذاران عنوان شده بود.

این اقدامات اگرچه در جای خود قابل تقدیر است و زمینه را برای امیدواری هرچه بیشتر سهامداران به آینده بورس فراهم می کند؛ اما کام سهامداران همچنان از اتفاقاتی که ظرف ماههای گذشته در بورس رخ داده، تلخ است و باید عزمی همه جانبه در دولت برای صیانت از بورس و سهامداران شکل گیرد. در واقع، انتقاداتی که به وضعیت کنونی بورس وارد است، از دید کارشناسان دیدی متفاوت از آن چیزی دارد که وزارت امور اقتصادی و دارایی در گزارش خود اعلام کرده؛ چراکه برخی از اتفاقاتی که در این عرصه رخ داده؛ سایه سنگین خود را بر موفقیت های سازمان بورس گسترانده است.

در این میان برخی معتقدند که بازار سرمایه، به بستری برای سفته بازی نورچشمی ها تبدیل شده و فضای مهیایی برای سرمایه گذاری ندارد؛ از رسوایی اردیبهشت ماه گرفته تا دخالت حقوقی‌ها و حتی برخورد به شدت سلیقه‌ای ناظر مواردی هستند که مورد انتقاد فعالان بازار سرمایه قرار دارد؛ به همین واسطه اقداماتی که سازمان بورس می‌توانست انجام دهد.

حمایت از حقوق بلندمدت سهامداران

یکی از ساده‌ترین و قدیمی‌ترین اقداماتی که سازمان در جهت حمایت از سهامداران انجام می‌دهد، لغو فروش توسط بازارگردان‌ها است؛ اما در اردیبهشت ماه، زمانی که کل بازار سرمایه و سهامدارانش به کوچکترین سیاست‌های سیاستگذار دل خوش کرده ‌بودند، حتی اجرای این اقدام از طرف سازمان دریغ شد تا بازارگردانان و حقوقی‌ها با حداکثر توان خود دست به فروش بزنند؛ به طوری که شایعاتی مبنی بر الزام بازارگردان‌ها به عرضه 2 برابری سهام به گوش رسید.


به اعتقاد بسیاری، حمایت بعدی سازمان بورس، حمایت از شاخص‌سازی بود نه سهامداران؛ به‌گونه‌ای که سبد سرمایه‌گذاران قریب به 40 درصد افت داشته؛ در حالی که شاخص کل 20 درصد اصلاح یافت.

در تصویر زیر می‌توان تلاش‌ها در جهت شاخص‌سازی را به خوبی درک کرد؛ جایی که الگوریتم راس ساعت 10 صبح ‌و در چند نماد بزرگ بازار و به طور همزمان فعال و شاهد رنج مثبت بودیم. در واقع، وقتی که الگوریتم و کارمزد صفر از ابزارهای در اختیار بعضی خواص است، قاعدتا ایجاد رفتارها و سفته‌بازی برای این افراد، بهترین راه کسب درآمد خواهد بود.


نظرات شما
آخرین اخبار