سه شنبه ۱ آبان ۱۴۰۳
تولید و تجارت

هدف‌گذاری برای تأمین ۴.۵ میلیون تن سنگ‌آهن

هدف‌گذاری برای تأمین ۴.۵ میلیون تن سنگ‌آهن
مصطفی فقری درباره ورود فولاد مبارکه به حوزه استخراج فلزات، گفت: شرکت فولاد مبارکه خریدار حدود ۷٫۵ میلیون تن کنسانتره برای واحد گندله‌سازی است. با فعالیت‌های این بخش طی دو تا سه سال گذشته، با همت و حمایت‌ مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه، حدود دو میلیون تن کنسانتره مورد نیاز از طریق فعالیت‌های معدن‌کاری این معاونت تامین می‌شود. این عدد از مقادیر خیلی کم شروع شد و هم‌اکنون به رقم دو میلیون تن رسیده است.
  بزرگنمايي:

پایگاه خبری شاخص بازار: مدیر استخراج مواد معدنی شرکت فولاد مبارکه افزود: امیدواریم با توسعه فعالیت‌های معدن‌کاری در سال‌های بعد بتوانیم از خرید کنسانتره بی‌نیاز شویم و به خودکفایی برسیم تا به‌ نوعی تبدیل‌کننده سنگ‌آهن به کنسانتره باشیم و در واحدهای کنسانتره‌سازی متعلق به فولاد مبارکه، توسعه انجام گیرد و قبل از آن نیز در معادن تملک یا مشارکت داشته باشیم. طبیعتا با سرمایه‌گذاری فولاد مبارکه در خطوط بالادستی و معادن، ارزش‌افزوده بیشتری نصیب مجموعه خواهد شد و سود بیشتری را به سهام‌داران خواهد ‌رساند.

وی در خصوص منابع تامین کنسانتره سنگ‌آهن، بیان کرد: از طریق کارخانه‌هایی که خوراک آن‌ها سنگ‌آهن کلوخه و دانه‌بندی است، این دو میلیون تن کنسانتره تامین می‌شود؛ یعنی تا سایز 700 میلی‌متر سنگ پس از عملیات معدن‌کاری به کارخانه‌های فراوری استان یزد، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و کردستان وارد می‌شود و تامین این دو میلیون تن برای امسال و سال آینده که طبیعتا برنامه‌های بیشتری خواهیم داشت، انجام می‌گیرد.

فقری ادامه داد: تامین سنگ‌آهن قبل از کنسانتره است. عمده سنگ‌آهن از معادن مشارکتی یا ملکی در اختیار فولاد مبارکه تامین می‌شود. ما قسمت قبل از کارخانه کنسانتره را نیز در اختیار داریم و امسال نزدیک به دو میلیون و 500 هزار تن سنگ‌آهن استخراج می‌کنیم که پس از فرآوری، کنسانتره آن وارد فولاد مبارکه می‌شود.

مدیر استخراج مواد معدنی شرکت فولاد مبارکه در خصوص وضعیت معدن سنگ‌آهن ساغند اردکان که عملیات اجرایی آن در سال گذشته با سرمایه‌گذاری فولاد مبارکه آغاز شد، مطرح کرد: این پروژه به‌ صورت قراردادی 15 ساله است و در حال حاضر در مرحله فعالیت‌های اکتشافی در این معدن هستیم که حدود یک سال و نیم طول می‌کشد. تا امروز حدود هفت هزار متر حفاری در این معدن انجام شده است تا بتوانیم با حفاری‌ها، وضعیت ذخیره سنگ‌آهن را در داخل زمین تخمین بزنیم و سپس طرح استخراج را طراحی و شروع به استخراج کنیم. پیش‌بینی ما حدود 15 هزار متر است که تا اواخر سال جاری طول می‌کشد و ما از اوایل سال آینده با تعیین پیمانکاران توانمند، فعالیت‌های استخراجی را آغاز خواهیم کرد. به لطف خدا سالیانه از این آنومالی حدود یک میلیون و 500 هزار تن در سال تامین سنگ‌آهن خواهیم داشت. به عبارتی، به دو میلیون و 500 هزار تنی که اکنون در اختیار داریم، یک میلیون و 500 هزار تن دیگر اضافه می‌شود.

وی گفت: در سال 1404 و تا اواخر 1405 روبرداری کامل انجام خواهد شد و به ذخیره اصلی دست پیدا می‌کنیم، حدود 100 متر روبرداری داریم که از اواخر سال 1405 شروع استخراج سنگ‌آهن با عیار 46 را خواهیم داشت و باتوجه به توافق اخیر که روی همان آنومالی انجام شده، وسعت 1٫28 را هم افزایش دادیم و می‌توانیم ظرفیتی را که برای سال 1406 روی یک میلیون و 500 هزار تن است، به دو میلیون تن افزایش دهیم.

فقری در پاسخ به این پرسش که آیا استخراج و برنامه‌های پی‌جویی فعلی می‌تواند جوابگوی نیاز فولادسازان باشد، گفت: متولیان این امر در کشور همیشه پیگیر این موضوع بوده‌اند که با توجه به ظرفیت 55 میلیون تنی که برای 1404 دیده شده و قطعا این عدد حدود 10 تا 15 میلیون تن بیشتر از 55 میلیون تن خواهد بود، باید زیرساخت‌های لازم و همچنین مواد معدنی مورد نیاز دیده شود. از این رو تحقیقات متعددی برای تکمیل این ظرفیت انجام شده است. لازم است اشاره کنم معمولا در دنیا 70 درصد ظرفیت تولید عملیاتی می‌شود و امروز که 30 میلیون تن تولید در کشور ما وجود دارد، ظرفیت حدود 45 میلیون تن است؛ یعنی تقریبا همان 70 درصد. عدد 55 میلیون تن، 40 میلیون تن تولید واقعی دارد و در سال 1404 به این عدد خواهیم رسید و برای این 40 میلیون تن باید چگونگی تامین سنگ و کنسانتره مورد نیاز را پیش‌بینی کنیم. از طرفی، اگر برنامه را 55 میلیون تن واقعی در نظر بگیریم، به 230 میلیون تن سنگ نیز نیاز داریم که باید در نظر گرفته شود. امروز وضعیت حوزه‌هایی که برای کارهای اکتشافی در کشور دیده شده زیر 10 درصد است؛ یعنی بیش از 90 درصد مساحت کشور کارهای اکتشافی صورت نگرفته و اگر صورت پذیرد، طبیعتا ظرفیت و یا تولید فعلی افزایش پیدا می‌کند. توجه به توسعه اکتشاف در مساحت بیش از 10 درصدی در کشور، راه‌گشای اصلی در تامین خوراک فولادسازان کشور است و باید توجه داشت که بعضی ذخایر در کشور ذخایر عمیق هستند و ما باید توانایی و تکنولوژی و دانش رسیدن به ذخایر عمیق را داشته باشیم. در حال حاضر، متوسط حفاری برای شناسایی ذخایر، اعداد پایینی است؛ یعنی کمتر از 30 متر و حفاری‌ها عمدتا تا عمق 100 تا 200 متری انجام می‌گیرد. اگرچه در آنومالی 11 حفاری تا 400 متر را انجام می‌دهیم اما معادن عمیق در عمق بیش از یک هزار متر قرار دارند. ما این ذخایر را در کشور داریم و در استان یزد، ذخایر آهنی وجود دارد که از عمق یک هزار و 500 متر آغاز می‌شود و تا عمق دو هزار و 500 متر ادامه می‌یابد.

وی ضمن اشاره به کمبود پیمانکاران توانمند و ماشین‌آلات به‌روز، در خصوص رویکرد فولاد مبارکه برای فعالیت در حوزه معدن اظهار داشت: ما این موضوع را از طریق وزارتخانه پیگیری می‌کنیم که بتوانیم در خصوص معادن عمیق همکاری کنیم اما موضوع اصلی، دانش و فناوری اکتشاف و استخراج عمیق است که طبیعتا به‌ صورت روباز امکان‌پذیر نیست و صرفه اقتصادی ندارد؛ بنابراین باید از روش‌های زیرزمینی استفاده کرد که تکنولوژی آن در کشور ما قوی نیست. در بعضی از معادن سرب و روی مواردی را به این شکل داریم اما در موضوع آهن پیگیری‌هایی را انجام می‌دهیم که بتوانیم از تکنولوژی‌های بیرونی در بخش استخراج زیرزمینی که حجم استخراج‌های روباز را ندارد، استفاده کنیم. این استخراج‌ها از طریق تونل‌هایی انجام می‌گیرد و باید از معادن زیرزمینی تحت اختیار فولاد مبارکه، از این طریق استخراج کنیم.

مدیر استخراج مواد معدنی شرکت فولاد مبارکه اضافه کرد: یکی از چالش‌های حوزه معدن همین موضوع ماشین‌آلات است. در کشور، سازنده ماشین‌آلات بزرگ معدنی نداریم؛ بنابراین مجبوریم در بخش‌هایی واردات انجام دهیم. این کار در حال پیگیری است و امیدواریم امسال برای کار آنومالی 11 بتوانیم تعدادی ماشین‌آلات از داخل و خارج کشور تامین کنیم.

فقری بر اهمیت هوشمندسازی معادن تاکید کرد و افزود: در معادنی که در اختیار داریم، درخواست‌های کارهای اکتشافی را از طریق تجهیزات ژئوتکنیکی موجود و مغناطیس‌سنج و پهپادها که بخشی از حوزه دیجیتالی کردن معادن است، دنبال می‌کنیم. در بخش بعدی که حوزه معدن‌کاری باشد، تجهیزات مربوط به کنترل سوخت معدن‌کاران را که چالش بزرگی در کشور است، دنبال می‌کنیم زیرا مدیریت بر سوخت و کاهش مصارف باید انجام شود. موضوع دیگر شناسایی‌هاست که باید بتوانیم بهره‌وری را افزایش دهیم یعنی ما باید با تجهیزات و دستگاه‌هایی که بتوان با آن‌ها هم کارهای مغناطیس‌سنجی و هم ژئوتکنیکی انجام داد، نقاطی را که آهن در دل زمین وجود دارد، شناسایی کنیم. اخیرا با استفاده از همین روش‌ها توانسته‌ایم یک کار بزرگ در یکی از معادن انجام دهیم و نزدیک به 700 میلیارد تومان بازگشت سرمایه را از این طریق رقم بزنیم.

وی درباره اهداف و برنامه‌های آتی فولاد مبارکه در حوزه استخراج مواد معدنی،گفت: کار معدن، یک کار خاص خارج از فنس فولاد مبارکه است. در تامین خوراک اصلی فولاد مبارکه که سنگ‌آهن و کنسانتره است، موضوع ایمنی موضوعی اساسی و مهم به شمار می‌آید. ما در این زمینه تمام چارچوب‌های خاص کنترلی را داریم و خوشبختانه هیچ مورد ایمنی در معادنی که در این سال کار کرده‌ایم، نداشته‌ایم. مورد دیگر اینکه تا امروز حدود 55 میلیون ذخیره به‌صورت مشارکتی در اختیار داریم و 25 میلیون تن به‌ صورت ملکی و سالانه نزدیک به دو میلیون و 500 هزار تن تا سه میلیون تن کار استخراج سنگ‌آهن در شرکت داریم؛ همچنین نزدیک به 30 میلیون تن مجموع استخراج باطله‌برداری و سنگ‌آهن و ماده معدنی در فولاد مبارکه داشته‌ایم. این مجموعه کارها در خود گروه فولاد مبارکه انجام می‌شود و با ایجاد هلدینگ معدنی فولاد مبارکه در سال گذشته، انسجامی در زمینه شرکت‌های معدنی در گروه فولاد مبارکه شکل گرفت که امیدواریم با نظمی که از این طریق ایجاد می‌شود، بتوانیم بیش‌ از پیش تامین خوراک فولاد مبارکه را تضمین کنیم. به خاطر داشته باشیم و همه این موفقیت‌ها به لطف خدا و با حمایت مدیرعامل فولاد مبارکه و همکاری سایر بخش‌های مرتبط انجام شده است. از جمله اهداف و برنامه‌های اصلی واحد در سال 1403، تامین دو میلیون و 500 هزار تن سنگ‌آهن و در سال 1406، تامین چهار میلیون و 500 هزار تن سنگ‌آهن است که محصول آن حدود سه میلیون تن کنسانتره خواهد شد.


نظرات شما
آخرین اخبار