بزرگداشت روز جهانی محیط زیست (World Environment Day) هــر ســاله در ۵ ژوئن برابر با ۱۵ خرداد در بیش از ۱۵۰ کشور جهان با برنامههای مختلف برگزار میگردد. این رویداد به برگزاری اولین کنفرانس محیط زیست انسانی در استکهلم سوئد در تاریخ ۵ لغایت ۱۶ ژوئن سال ۱۹۷۲، مربوط میشودکه به نقطه عطف توجه به مسائل محیط زیستی و توسعه سیاست بین المللی در این حوزه، تبدیل گردید و در ادامه، در ۱۵ دسامبر همان سال، مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نامگذاری ۵ ژوئن به عنوان روز جهانی محیط زیست اقدام نمود. هدف از گرامیداشت روز جهانی محیط زیست، افزایش آگاهی عمومی و ترویج فرهنگ حفظ و صیانت از محیط زیست، تشویق مردم، دولتها و سازمانها به انجام اقدامات کاربردی در این خصوص، بخشیدن چهرهای انسانی به مسائل زیستمحیطی و توانمندسازی مردم برای تبدیلشدن به کنش گران اصلی در زمینه توسعه پایدار و متوازن میباشد.
پایگاه خبری شاخص بازار: رویداد مهم روز جهانی محیط زیست با پشت سر گذاشتن پنجاه و دومین سال خود، در سال جاری بر پایان دادن به آلودگی پلاستیکی تحت شعار جهانی "Ending Plastic Pollution" تأکید دارد.مراسم نکوداشت روز جهانی محیط زیست هر ساله در یک کشور برگزار میشود که در سال جاری کشور کره جنوبی میزبان این رویداد جهانی میباشد.
در کشور ما نیز جهت بزرگداشت روز جهانی محیط زیست، ارتقاء بینش عمومی و نگرش محیط زیستی و با توجه به حساسیتهای مرتبط با آن، هر ساله از سوی سازمان حفاظت محیط زیست، هفته محیط زیست معرفی میشود که بر این اساس، هفته محیط زیست از 16 تا 22 خرداد با محوریت مقابله با آلودگی پلاستیک و با هدف افزایش آگاهی عمومی و مسئولیتپذیری اجتماعی در نظر گرفته شده است. در ایران در سال 1404، شعار اصلی هفته محیط زیست "محیط زیست مطلوب، تعهد مسئولان، همراهی مردم" و عناوین روزهای هفته یادشده، به ترتیب می باشد:
16 خرداد: مدیریت پسماند و مقابله با آلودگی پلاستیک
17 خرداد: آموزش، مشارکتهای مردمی، مسئولیت اجتماعی
18 خرداد: حفاظت از تالابها تا شکوفایی دریاها
19 خرداد: تنوع زیستی، سرمایه ملی
20 خرداد: حفظ محیط زیست، سرمایه گذاری برای تولید
21 خرداد: حکمرانی محیط زیست و پاسخگویی مسئولان
22 خرداد: محیط زیست و فناوریهای نوین
راهکارهای ساده برای مشارکت و همراهی در هفته محیط زیست:
1. استفاده از کیسههای پارچهای به جای پلاستیکی در کاربردهای روزانه
2. کاهش استفاده از بطریهای آب پلاستیکی
3. تعمیر و بازیافت وسایل
4. کاهش استفاده از مواد شوینده شیمیایی و جایگزینی با مواد دوستدار محیط زیست
5. کاهش استفاده از ظروف یکبار مصرف غیر گیاهی
6. خاموش کردن چراغها و لوازم الکتریکی غیرضروری
7. استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی
8. کاشت گل یا گیاه در خانه یا فضای باز
9. آموزش و فرهنگسازی درخصوص ارزش محیط زیست و حفاظت از آن به کودکان
10. کاهش مصرف آب در منزل
11. خرید محصولات با بستهبندیهای کمتر و یا سازگار با محیط زیست
12. تفکیک پسماندهای خانگی(کاغذ،پلاستیک،مقوا،قوطی های نوشابه و...)