پایگاه خبری شاخص بازار: در شرایطی که تا ماه گذشته متقاضیان نهضت ملی مسکن منتظر ابلاغ وام 800 میلیون تومانی بودند، در توافق وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی با اصرار این بانک مقرر شد مصوبه دولت قبل کنار گذاشته شده و تسهیلات نهضت ملی مسکن با 100 میلیون تومان افزایش به 650 میلیون تومان برسد.
اگر چه این رشد سقف تسهیلات نمیتواند چندان به بالا بردن قدرت خرید متقاضیان و حتی سرعت دادن به روند کاری پیمانکاران تاثیرگذار باشد، اما به هر حال در این روزهای رکود تورمی میتواند تا حدودی به قیمت تمام شده مسکن ملی کمک کند.
بازپرداخت اقساط مسکن ملی برای متقاضیان سخت و دشوار
هر چند نباید از نظر دور داشت که بازپرداخت اقساط مسکن ملی با افزایش این 100 میلیون تومان نیز برای متقاضیان نهضت ملی مسکن سخت و دشوار خواهد بود.
بر اساس محاسبات جدید، بازپرداخت تسهیلات 650 میلیون تومانی نهضت ملی مسکن نشان میدهد که اقساط ماهانه این وام در روش ساده به بیش از 10 میلیون تومان خواهد رسید. این بدین معناست که طی 12 سال، متقاضیان در مجموع بیش از 2 میلیارد و 400 میلیون تومان پرداخت خواهند کرد. این مبلغ نشاندهنده سود قابل توجهی است که معادل یک میلیارد و 757 میلیون و 500 هزار تومان خواهد بود.
وام 650 میلیون تومانی کفاف هزینههای ساخت را نمیدهد
به هر سوی تسهیلات ساخت مشارکتی مسکن با توافق وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی از 550 میلیون تومان به 650 میلیون تومان افزایش یافت؛ اما هنوز هم این وام 650 میلیون تومانی کفاف هزینههای ساخت واحدها منهای آورده متقاضیان را نمیدهد و وزیر راه و شهرسازی از تلاش برای افزایش دوباره مبلغ این تسهیلات خبر داده است.
400 هزار متقاضی مسکن ملی در صف انتظار تسهیلات بانکی/ آغاز پرداخت وام شاید از 1404
حبیباله طاهرخانی معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با اشاره به جلسات مشترک و توافقاتی که بین وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی انجام شده است، از توافق بانک مرکزی برای همراه کردن بیشتر بانکها با اجرای طرحهای مسکن وزارت راه و شهرسازی خبر داد.
طاهرخانی ابراز امیدواری کرد که تا بانکها در عمل به تعهدات خود اهتمام بیشتری داشته باشند و از مدیران کل راه و شهرسازی خواست تا همکاری خود را با بانکها تقویت کرده و برای رفع موانع از طریق ستاد وزارت راه و شهرسازی اقدام کنند.
آنطور که گزارشهای وزرات راه و شهرسازی نشان میدهد نیمی از 820 هزار واحد نهضت ملی مسکن با وجود واریز آورده اولیه، هنوز تسهیلات بانکی دریافت نکردهاند و نیاز به تقویت همکاری بانکها دارد.
جامعه مشمولان این تسهیلات، همه متقاضیان نهضت ملی مسکن در مناطق شهری هستند که از ابتدای طرح قرار بود تسهیلات 450 میلیون تومانی با نرخ مصوب شورای پول و اعتبار دریافت کنند و در ادامه، مبلغ تسهیلات آنها در 2 مرحله افزایش یافت. دلیل بالا رفتن تسهیلات ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن، اثرات تورم بر هزینه ساخت واقعی پروژهها و ناتوانی متقاضیان از تأمین آورده نقدی بالاتر بوده است.
وقتی اجرای نهضت ملی مسکن در دستور کار قرار گرفت، بانکها مکلف شدند به ازای هر متقاضی در نهضت ملی مسکن شهری حداکثر 450 میلیون تومان تسهیلات مشارکت در ساخت مسکن با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار با دوره بازپرداخت 20 ساله شامل 2 سال تنفس و 18 سال پرداخت قسط تخصیص دهند.
در ادامه بهواسطه رشد تورم و بالا رفتن هزینه ساخت، در بهار 1402 مقرر شد مبلغ وام 100 میلیون تومان افزایش پیدا کند و به 550 میلیون تومان برسد. نکته قابلتوجه اینکه در این دوره نرخ سود بانکی با مصوبه شورای پول و اعتبار از 18 درصد به 23 درصد افزایش یافته بود. در این شرایط تسهیلات نهضت ملی مسکن نیز که در قانون جهش تولید بهصراحت باید با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار پرداخت میشد، مشمول افزایش نرخ سود شد؛ اما با تأکید شهید رئیسی در نشست شورایعالی مسکن، مقرر شد نرخ سود پرداختی متقاضیان نهضت ملی مسکن همان 18 درصد باقی بماند.
در بهار امسال اما، با تداوم گرانی نهادههای ساختمانی و بالاتر رفتن هزینه ساخت مسکن، دولت سیزدهم مقرر کرد با هدف کمک حداکثری به متقاضیان نهضت ملی مسکن و تسریع در تأمین مالی این طرح، تسهیلات نهضت ملی مسکن از 550 میلیون تومان به 800 میلیون تومان افزایش پیدا کند و شورایعالی مسکن نیز پیش از اتمام کار دولت با این افزایش موافقت کرد.
در شرایطی که متقاضیان نهضت ملی مسکن منتظر ابلاغ وام 800 میلیون تومانی بودند، در توافق وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی با اصرار این بانک مقرر شد مصوبه دولت قبل کنار گذاشته شده و تسهیلات نهضت ملی مسکن با 100 میلیون تومان افزایش به 650 میلیون تومان برسد.
400 هزار متقاضی مسکن ملی در صف انتظار تسهیلات بانکی/ آغاز پرداخت وام شاید از 1404
البته از آنجا که بانکها نه در زمانی که وام نهضت ملی مسکن 450 میلیون تومان بود و نه در دورههای بعد، کمترین توجه را به تأمین مالی این طرح داشتند، مقاومت بانک مرکزی برای بالاتر بردن این تسهیلات تکلیفی توجیهپذیر است؛ اما نکته قابلتأمل اینجاست که با رقم فعلی بهواسطه بالا رفتن هزینه ساخت، عملاً بسیاری از متقاضیان قادر به ادامه مشارکت در پروژهها نخواهند بود.
بررسیها نشان میدهد آورده نقدی متقاضیان نهضت ملی مسکن که در سال نخست اجرای این طرح قرار بود در شهر تهران حدود 240 میلیون تومان باشد، اکنون به چندین برابر افزایش یافته و اگر رقم تسهیلات افزایش پیدا نکند، عملاً بسیاری از متقاضیان که از اقشار متوسط رو به پایین هستند، از تکمیل آورده نقدی ناتوان شده و طبق اصول قرارداد مشارکت در نهضت ملی مسکن باید از پروژهها کنار گذاشته شوند.